Blog

Close Up maakt zich klaar voor kerst

Na de welverdiende zomervakantie is Close Up zich volop aan het voorbereiden op het najaar. Terwijl we nog genieten van een mooie nazomer, zijn we al helemaal in kerstsfeer. Close Up verzorgt jaarlijks meerdere kerstoptredens. Dit jaar voegen we daar een eigen show aan toe, namelijk op 13 december. Voor al onze optredens, zie onze agenda.

Waarom repeteren jullie nu al voor kerst?

Een nummer instuderen vergt tijd. Zeker als blijkt dat de partituur wat moeilijker is dan gedacht. Voor 13 december willen we nieuwe kerstmuziek laten horen. Niet alleen de standaard liedjes, maar ook nummers die we nog nooit eerder gezongen hebben. Vanaf september zijn er ongeveer 18 repetities totdat het kerst is. Ieder nieuw nummer duurt ongeveer drie repetities om het goed te zingen. Als je zoals Close Up meer dan tien nieuwe liedjes wilt zingen, dan heb je deze tijd dus hard nodig.

Kunnen we jullie nog boeken voor een kerstoptreden?

Kerst is de leukste tijd van het jaar. Samen zingen zorgt voor verbroedering. In het centrum van Roosendaal zullen wij tijdens een koopzondag te horen zijn. We staan altijd open voor nieuwe initiatieven. Denk hierbij aan het zingen bij een restaurant, kerstmarkt of in een winkelcentrum. Wil je ons boeken? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.


Zingen in een koor als je zwanger bent? Davinia vertelt haar ervaringen.

Als je zwanger bent, zeker des te verder je gevorderd bent in de zwangerschap, is zingen misschien niet altijd prettig meer. Het zingen geeft natuurlijk wel ontspanning voor jouzelf en voor de baby, wat uiteraard goed is tijdens de zwangerschap, maar de baby kan daarbij soms behoorlijk in de pad liggen! Dit kan ik beamen, want komende zomer wordt onze derde spruit verwacht en inmiddels zing ik al ruim acht jaar bij Close Up. Dus ik heb al wat nodige repetities als zwangere achter de rug.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Door de groei van de baby gaan je organen, zoals je maag en je darmen, zich verplaatsen om ruimte te maken voor de baarmoeder en de baby. Maar daardoor kan alles tegen je middenrif drukken, waardoor je minder goed adem kunt halen en wat ervoor zorgt dat het lastig is om een juiste buikademhaling vast te houden tijdens het zingen. Dit in combinatie met snelle nummers, settings en het staan tijdens repetities en optredens, maakt het soms lastig en extra vermoeiend.

Tijdens de repetitie kun je vaker blijven zitten en je zult voor jezelf moeten bepalen of een optreden fysiek nog gaat. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet het gehele optreden actief mee te doen, maar bijvoorbeeld deels vanaf de zijlijn mee te zingen (zonder de settings).

Zingen is goed voor je baby!

Muziek maken, dus ook zingen, is wel goed voor de baby. Deze kan je vanaf ongeveer de 5e maand horen en door je trillingen in je stembanden kan de baby lekker ontspannen wanneer hij/zij druk aan het bewegen is, omdat de trillingen voor de baby kunnen aanvoelen als een massage. De stemming die je ervaart door te zingen of naar muziek te luisteren, wordt heel vaak ook door de baby overgenomen. Dit is namelijk een lichamelijke reactie op de muziek. Ook zal de baby na de geboorte melodieën herkennen en zal hiervan kunnen ontspannen. Je kunt dus al tijdens je zwangerschap proberen een (of meerdere) nummer(s) te vinden waarvan je baby rustig wordt, deze kun je na de geboorte ook opzetten of zingen om de baby rustig te krijgen indien hij/zij onrustig of overstuur is. Het werkt misschien niet altijd, maar uit ervaring weet ik dat mijn kindjes bijna altijd rustig worden als ik bepaalde liedjes voor ze zong die ik tijdens de zwangerschap zong of luisterde. En nu de oudste wat ouder wordt gaat hij vanzelf ook lekker meezingen met (kleuter)liedjes. En wat vinden ze het ook leuk om naar een optreden van mama en het koor te komen kijken.

Zingen is de perfecte voorbereiding voor de bevalling

De buikademhaling die je met het zingen gebruikt, heb je nodig voor het opvangen van de weeën. Altijd is kortjakje ziek is een hele goede oefening. Dit leer je bij een zwangerschapscursus (als je die wilt volgen). Er zijn vrouwen die nog kunnen zingen tijdens de weeën, maar dit lukte bij mij niet.

Zwanger en zingen. Het kan!

Een zwangerschap hoeft geen belemmering te zijn tijdens het zingen, integendeel… zing er lekker op los en voor wat extra gezelligheid tijdens het zingen is Close Up Roosendaal zeker een aanrader! Elke vrijdag een goed begin van het weekend met deze gezellige club mensen!