Blog

Een koor dirigeren hoe doe je dat?

Een koor kan niet zonder dirigent en een dirigent kan niet zonder koor. Een dirigent is de leider van een  koor. Bij Close Up Roosendaal is dit Herma Martens. Zij geeft niet alleen de maat aan voor ons, maar geeft ook aanwijzingen of we harder of zachter moeten zingen. In dit blog vertellen we wat er allemaal bij komt kijken als je dirigent bent van een koor.

Dirigeren. Hoe werkt het in de praktijk?

Sinds een aantal jaren is het TV programma Maestro op tv. Een programma dat ontwikkeld is door de BBC en in Nederland navolging heeft gekregen. Het lijkt zo makkelijk als je een koor ziet zingen, maar daar gaat heel veel voorbereiding en vertrouwen inzitten om samen een team te worden.

Herma Martens onze dirigente verwoordt het als volgt:

‘’een koor dirigeren is meer dan liederen aanleren en de juiste bewegingen met je handen maken. Mensen volgen je alleen als ze je vertrouwen’’. Bij een koor dirigeren betekent het dat je verschillende stemgroepen mooi samen moet laten klinken. Het betekent soms dat de alten zacht moeten zingen bij een stuk en de sopranen bijvoorbeeld wat harder. Dirigeren is eigenlijk zes dingen tegelijk doen. Je dient continu afstemming te hebben met de pianiste en tegelijkertijd met de koorleden. Zoals je bij Maestro ziet, maakt het heel veel verschil welke dirigent er voor een orkest of koor staat. Als dirigent ben je de leider en bepaal je hoe het geheel klinkt. Ook al heb je goede muzikanten dan nog is het een uitdaging om alle kwaliteiten van elkaar te benutten.

Drie stappen om tot een goed koor te komen

Een goed koor ben je niet zomaar. Als dirigente zijn er drie stappen waar je altijd mee begint bij het leiden van een koor. De allereerste keer is het bepalen van de juiste kooropstelling, vervolgens het inzingen en als laatste het instuderen van nieuwe nummers. De drie stappen zijn onderstaand wat verder beschreven.

Stap 1: Een goed koor begint bij de juiste kooropstelling

Iedereen heeft een uniek stemgeluid en in een koor is het van belang dat je een goede balans hebt in stemmen. Koorleden vinden het ook fijn om naast dezelfde persoon te staan tijdens de repetitie. De dirigente begint dan ook met het samenstellen van een kooropstelling.

Hoe bepaal je de juiste kooropstelling?

1. Traditioneel staan de alten rechts van de dirigente en de sopranen links. De mannen staan in  het midden.

2. Het is belangrijk dat leden de dirigent goed kunnen zien. Zo krijgt ieder zijn of haar plekje dat bij haar past.

3. Als je nieuwe leden hebt, is het fijn als die naast iemand in het koor staan die al wat langer zingt. Zo maken nieuwe leden de partituur makkelijk eigen.

Stap 2: Inzingen

Bij Close Up zingen we altijd in. Dit heeft verschillende redenen:

1. Je stem en je lichaam horen los te zitten bij zingen. Als je heel gespannen bent, zal je meer moeite hebben met het halen van bepaalde noten. We maken dan ook niet alleen de stem los, maar ook nek, benen en de buik.

2. We zingen in om de koorklank te verbeteren. Door regelmatig toonladders te oefenen, zal je merken dat je je stembereik traint.

3. Het is een ontspannen manier om te beginnen aan de repetitie.

Stap 3: Instuderen van nieuwe nummers

Een nieuw nummer is iedere keer weer een puzzel die langzaam in elkaar valt. Bij het aanleren van een  nieuw nummer werken we bij Close Up volgens een vaste module:

1. Eerst hoor je per stemgroep een paar keer de piano, zodat je hoort hoe de melodie gaat.

2. Vervolgens zal de dirigente aanwijzingen geven hoe je moet zingen. Je zingt zachtjes mee. Per zin wordt alles ingestudeerd. Eerst zing je apart met je eigen stempartij en langzaam met alle partijen samen.

3. Finetunen. Als de basis staat is het tijd om de puntjes op de I te zetten. Hier is een dirigente heel belangrijk bij. De dirigente geeft tips over wanneer je mag ademhalen of juist niet, zacht of hard zingen et cetera. Langzaam komt een lied tot leven. Een heel mooi proces.

Dirigeren leer je vooral door heel veel ervaring

Volgens de dirigente van Close Up, is dirigeren vooral ook veel doen. Een combinatie van vakkennis, slagtechniek, muzikaal instinct en menselijk inzicht. Aan een optreden gaat een lang repetitieproces vooraf. Het gaat erom dat je als dirigent die 30 koorleden allemaal dezelfde kant op krijgt. Ook is charisma belangrijk. Een goede uitstraling zorgt ervoor dat je overwicht hebt en dat koorleden naar je luisteren.

Het verhaal van Nienke.
Mijn eerste jaar bij Close Up!

Sinds februari 2018 is Nienke lid van Close Up. Lees nu haar blog over haar eerste jaar bij Close Up.

Hoe het allemaal begon?

Vorig jaar bedacht ik dat het tijd werd om iets te gaan ondernemen. Ik woonde al een tijdje in Roosendaal, maar het was nog niet echt gelukt ergens aansluiting te vinden. Aangezien ik erg van zingen hield (onder de douche welteverstaan) bedacht ik dat een koor wellicht iets voor mij zou zijn. Na wat Google en Facebook speurwerk te hebben verricht kwam ik uit bij Close Up. Een koor met jonge mensen, ik was toen zelf 29 dus ik wilde niet in een koor terecht komen met alleen maar 50+ers.

Het enige wat me tegen sprak was repeteren op vrijdagavond en die settings, ik wist niet wat ik daarvan moest denken. Maar ik ben toen toch gaan kijken.

Zingen in een koor is teamsport

Eerlijk is eerlijk de eerste keer was ik nog niet helemaal overtuigd. Zingen in een koor is namelijk best wel een beetje lastig. Maar ik ben niet voor 1 gat te vangen en ik ben terug blijven komen. Elke keer vond ik het leuker en leuker.

Zoals ik al zei: zingen in een koor is niet altijd gemakkelijk. Je zingt de liedjes niet zoals je ze gewend bent. Je wordt ingedeeld in een stemgroep en dat is best wel oefenen. Wat ook weer hilarische momenten tijdens de repetitie op kan leveren als je naast je buurvrouw staat en dat je elkaar aan staat te kijken van, wie sloeg van ons nou compleet de plank mis? Een koor is een teamsport, je doet het samen. Je luistert naar elkaar, oefent samen, verbetert elkaar om vervolgens een prachtig resultaat neer te zetten waarbij het kippenvel je op de armen staat.

Samen zingen geeft mij energie!

Lid worden van Close Up is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Zingen zorgt ervoor dat ik iets heb om naar toe te leven en na de repetitie voel ik mij herboren. Geen stress meer, maar juist adrenaline. Het is sporten, therapie en gezelligheid in 1.

Nieuwe vrienden

Mijn lidmaatschap bij Close Up heeft ervoor gezorgd dat ik heel veel nieuwe mensen heb leren kennen. Die repetities op vrijdag waar ik tegenaan hikte, dat vind ik nu de beste start van het weekend, helemaal als we daarna nog een drankje gaan doen. En die settings… niet moeilijk. Het geeft een extra dimensie aan een optreden.

Blog: Zingen is gezond!

zingen is gezond
Zingen is gezond. Voor iedereen die regelmatig zingt onder de douche of bijvoorbeeld in een koor. Zingen is hartstikke gezond.  De fysiologische voordelen van zang en muziek zijn al lang bekend. Op dit moment wordt muziek veel toegepast in behandeling bij de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Muziek maken (spelen of zingen) heeft invloed op zowel de hersenen als het lichaam. Zingen is vooral gunstig voor het verbeteren van de ademhaling, houding en spierspanning. Luisteren naar en deelnemen aan muziek blijkt ook effectief te zijn bij pijnverlichting, waarschijnlijk als gevolg van de afgifte van neurochemicaliën zoals β-endorfine (een natuurlijke pijnstiller die verantwoordelijk is voor de “high” die wordt ervaren na intensieve training). Er zijn ook aanwijzingen dat muziek een rol kan spelen bij het in stand houden van een gezond immuunsysteem. Resultaten zijn afkomstig uit meerdere research studies. Zingen troost en activeert het beloningssysteem Ook zien we dat als er een ramp gebeurd, muziek troostend werkt. Mensen komen bij elkaar en gaan samen zingen. Iedereen kan zingen. Zingen is dan ook een van de meest toegankelijke vormen van therapie en muziek maken. Als je al in een koor zit, wist je dit natuurlijk allemaal al lang. Na afloop van de repetitie voel je je vaak vrolijker en heb je weer volop energie en het verlaagt je stress niveau. De tevredenheid van samen zingen, zelfs zonder publiek, is waarschijnlijk gekoppeld aan het beloningssysteem van de hersenen, inclusief de dopamineroute, waardoor mensen blijven terugkomen voor meer. Er is ook aangetoond dat zingen ons gevoel van geluk en welzijn verbetert. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich positiever voelen na actief zingen dan na passief luisteren naar muziek of na het praten over positieve gebeurtenissen in het leven. Samenvattend Zingen is goedkoop, makkelijk en we kunnen het allemaal! Zing vooral lekker mee onder de douche, op straat, in de auto en met elkaar. Bij Close Up ervaren we elke week met elkaar de voordelen van samen zingen. Enthousiast geworden? Klik dan hier en neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Blog:
“Ik kan niet zingen, kan ik dan toch bij een koor?”

Dit is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Mensen vinden zingen heel leuk, maar zijn bang zich te laten horen. Vaak omdat ze in hun jeugd te horen kregen dat ze beter hun mond konden houden, dat het te hard was, te vals, te scherp etc.  En dan op een koor? Daar moet je toch heel goed voor kunnen zingen? 

Lees verder

VOORDELEN VAN ZINGEN IN EEN KOOR 1 + 1 = 3. 

    • Misschien heb je er nog niet op deze manier over nagedacht, maar bij het samen zingen, kun je als groep klanken maken die je in je eentje nooit voor elkaar zou krijgen.
    • Eindelijk kun je uit volle borst meezingen en nog gewaardeerd worden ook!
    • Je kunt al je zangkunsten laten horen  op het podium, zonder in je uppie in de spotlight te hoeven treden!
  • Je deelt lief en leed met alle koorcollega’s. Zingen maakt je vrolijk en is goed voor o.a. je hart en longen. Het gaat bij koorzang niet om wie het mooiste zingt, maar om het geheel. Als je eventjes niet goed op de toon zit, dan merk je dat aan je buurvrouw/man. Je koorbuddy’s helpen je om de juiste toon te houden.Nieuwsgierig geworden hoe het is om in een koor te zingen? Kom kijken en zing mee tijdens een van de repetities van Close Up. Stuur ons vrijblijvend een berichtje voor meer informatie.