Blog

Zes letters die alles veranderen…

Wellicht kun je de volgende woorden achter elkaar opdreunen. Quarantaine, lockdown, vitaliteitsberoepen en dat vervloekte zes letter woord. CORONA! In januari was het nog in het verre China, maar in februari bereikten het Europa en sinds maart maken we geen grapjes meer, want het zet ons hele leven op zijn kop. Ook voor ons, want alles is anders.

De gevolgen voor ons als koor

Wellicht was jij ook een van die zeven miljoen Nederlanders die op 23 maart de persconferentie bekeek van de Nederlandse regering. Opnieuw aanvullende maatregelen om ervoor te zorgen dat onze ziekenhuizen de toestroom van patiƫnten aan kunnen. Een simpele zin, maar met zoveel gevolgen: alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen.

Voor ons als koor betekent het dat zingen met elkaar geen optie is. In heel het land ontstaan mooie initiatieven om video te bellen en geven musici gratis concerten bij verzorgings- en verpleeghuizen in de buitenlucht. Helaas kunnen we moeilijk met alle dertig tegelijkertijd zingen via een call. Laat staan dat dit synchroon loopt met een dirigent en pianist. Zingen is veel meer dan alleen maar je keel openen en geluid produceren. Iedereen die ooit in een groep heeft gezongen, zal herkennen dat je diep geraakt kan worden door het samen zingen. Het kan je troost bieden, maar ook heel veel liefde geven. Je staat soms jarenlang naast een koormaatje, waarmee je een innige vriendschap mee op kunt bouwen. Kortom: tot 1 juni niet in groepsverband zingen is verdrietig. Natuurlijk beseffen we het belang juist voor alle zwakkeren in onze samenleving.

Kijk naar het positieve van corona

Het is zoals het is. Corona zal voorlopig niet weggaan. We zullen ermee moeten dealen. Hoe vervelend dat ook is. We kunnen heel boos worden dat we niet samen kunnen zingen, optreden en plezier maken, maar er kan ook heel veel WEL.

Gelukkig kunnen al onze leden thuis muziek instuderen via MP3 en midi bestanden. De komende tijd gaan we kijken of we meer oefenmateriaal beschikbaar kunnen stellen. Ook geeft het ons de tijd om na te denken over het komende jaar. Wat willen we als koor en wat worden nieuwe prioriteiten?

Juist in deze tijd als alles onzeker is, maakt muziek en kunst het leven een stukje mooier. Blijf zingen om in het hier en nu te blijven. Blijf doen wat je gelukkig maakt en vooral geniet van de zon, krokussen en dat je een dak boven je hoofd hebt. Pas als het niet meer vanzelfsprekend is, besef je pas hoe dankbaar je mag zijn voor alle keren dat je samen hebt kunnen zingen.
Last but not least: ook deze periode gaat weer voorbij. Zorg goed voor jezelf en tot hopelijk heel snel na 1 juni.