Blog

Besturen is niet saai

Op de vraag of een bestuursfunctie niet saai is, antwoordt Saskia van den Brand van niet. “Het gaat om zaken waar ik in het dagelijks leven ook ervaring mee heb en ik ben erg betrokken. Ik vind het leuk om iets terug te doen voor het koor en mezelf te ontwikkelen’’. Lees hier het verhaal van Saskia over haar werk in het bestuur van Close Up.

Wat doe ik binnen het koor?

Op het moment dat ik toetrad binnen het bestuur van Close Up, was er al een voorzitter, secretaris en penningmeester. Eventueel was het mogelijk geweest om te wisselen van taken binnen het bestuur, maar al vrij snel had ik andere taak in gedachte, namelijk communicatie. Ik zag veel verbetermogelijkheden voor Close Up om ons beter te profileren. Ik ben er toen volop ingedoken en heb onder andere een nieuwe website gemaakt. Dit had ik nog nooit eerder gedaan, maar je begint er gewoon aan en je leert het vanzelf wel door veel te doen. Andere taken waar ik mij mee bezighoud, is het bijhouden van alle content voor de social media kanalen, onderhouden van contacten met externe communicatiekanalen en het schrijven van nieuwsartikelen etc. voor onze website. 

Wat vind ik zo leuk aan mijn taken?

Communicatie is een essentieel thema voor een koor en andere verenigingen. Zonder goede communicatie is ledenwerving, ledenbehoud en zichtbaarheid immers heel moeilijk. Wat ik zo leuk vind aan communicatie is dat het direct zichtbaar is wat je bereikt. Op onze social media kanalen zie ik direct door hoeveel mensen ons nieuwste blog gelezen is. Het is heel zichtbaar wat je doet en daardoor geeft het mij heel veel energie.Ten tweede vind ik leuk om creatief met taal bezig te zijn. Het is iedere keer weer een uitdaging om van idee tot verhaal te komen. Heel veel ideeën belanden meteen in de prullenbak, maar af en toe zit er opeens een pareltje tussen en kan ik dat direct toepassen voor Close Up.

Samenwerking met andere bestuursleden

Binnen het bestuur van Close Up benutten we vooral waar ieder van ons goed in is. Als kind las ik al veel boeken en wilde ik ooit journaliste worden. Dat laatste ben ik niet geworden, maar bezig zijn met taal en ondernemen, kan ik in deze rol alsnog kwijt. Een van mijn sterke punten is dat ik graag leer. In een bestuur kun je nieuwe talenten van jezelf ontdekken en verder ontwikkelen. De andere bestuursleden stimuleren mij om het maximale uit mezelf te halen, maar staan ook voor mij klaar als ik even niet weet hoe ik een probleem met de website moet aanpakken. Het enige wat ik soms lastig vind, is dat we het allemaal eens moeten zijn met een beslissing. Als ik een idee heb, wil ik daar het liefste direct mee aan de slag. Helaas kan dit niet altijd. In een bestuur ben je namelijk een team en dan moet ik mijn enthousiasme even beteugelen. Gelukkig niet te lang, want we vergaderen gemiddeld om de zes weken.

Hoe ik bij Close Up terecht kwam

Ik kwam terecht bij Close Up omdat ik graag zing. De eerste jaren was ik gewoon lid van het koor, maar langzaam begon het toch te kriebelen om meer te doen voor het koor. Ik heb vaak ideeën en breng die graag in de praktijk. Je kunt wel steeds aan de zijkant blijven roepen, maar je kunt ook actie ondernemen. Zo gezegd, zo gedaan. Eerst heb ik een tijdje meegelopen met de bestuursleden en vervolgens heb ik gekozen om daadwerkelijk toe te treden tot het bestuur. In de zomer van 2017 ben ik gekozen door de toenmalige leden van Close Up en mocht ik mezelf bestuurslid van Close Up noemen.


Zingen in een koor als je zwanger bent? Davinia vertelt haar ervaringen.

Als je zwanger bent, zeker des te verder je gevorderd bent in de zwangerschap, is zingen misschien niet altijd prettig meer. Het zingen geeft natuurlijk wel ontspanning voor jouzelf en voor de baby, wat uiteraard goed is tijdens de zwangerschap, maar de baby kan daarbij soms behoorlijk in de pad liggen! Dit kan ik beamen, want komende zomer wordt onze derde spruit verwacht en inmiddels zing ik al ruim acht jaar bij Close Up. Dus ik heb al wat nodige repetities als zwangere achter de rug.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Door de groei van de baby gaan je organen, zoals je maag en je darmen, zich verplaatsen om ruimte te maken voor de baarmoeder en de baby. Maar daardoor kan alles tegen je middenrif drukken, waardoor je minder goed adem kunt halen en wat ervoor zorgt dat het lastig is om een juiste buikademhaling vast te houden tijdens het zingen. Dit in combinatie met snelle nummers, settings en het staan tijdens repetities en optredens, maakt het soms lastig en extra vermoeiend.

Tijdens de repetitie kun je vaker blijven zitten en je zult voor jezelf moeten bepalen of een optreden fysiek nog gaat. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet het gehele optreden actief mee te doen, maar bijvoorbeeld deels vanaf de zijlijn mee te zingen (zonder de settings).

Zingen is goed voor je baby!

Muziek maken, dus ook zingen, is wel goed voor de baby. Deze kan je vanaf ongeveer de 5e maand horen en door je trillingen in je stembanden kan de baby lekker ontspannen wanneer hij/zij druk aan het bewegen is, omdat de trillingen voor de baby kunnen aanvoelen als een massage. De stemming die je ervaart door te zingen of naar muziek te luisteren, wordt heel vaak ook door de baby overgenomen. Dit is namelijk een lichamelijke reactie op de muziek. Ook zal de baby na de geboorte melodieën herkennen en zal hiervan kunnen ontspannen. Je kunt dus al tijdens je zwangerschap proberen een (of meerdere) nummer(s) te vinden waarvan je baby rustig wordt, deze kun je na de geboorte ook opzetten of zingen om de baby rustig te krijgen indien hij/zij onrustig of overstuur is. Het werkt misschien niet altijd, maar uit ervaring weet ik dat mijn kindjes bijna altijd rustig worden als ik bepaalde liedjes voor ze zong die ik tijdens de zwangerschap zong of luisterde. En nu de oudste wat ouder wordt gaat hij vanzelf ook lekker meezingen met (kleuter)liedjes. En wat vinden ze het ook leuk om naar een optreden van mama en het koor te komen kijken.

Zingen is de perfecte voorbereiding voor de bevalling

De buikademhaling die je met het zingen gebruikt, heb je nodig voor het opvangen van de weeën. Altijd is kortjakje ziek is een hele goede oefening. Dit leer je bij een zwangerschapscursus (als je die wilt volgen). Er zijn vrouwen die nog kunnen zingen tijdens de weeën, maar dit lukte bij mij niet.

Zwanger en zingen. Het kan!

Een zwangerschap hoeft geen belemmering te zijn tijdens het zingen, integendeel… zing er lekker op los en voor wat extra gezelligheid tijdens het zingen is Close Up Roosendaal zeker een aanrader! Elke vrijdag een goed begin van het weekend met deze gezellige club mensen!