Blog

Terugblik op de kerstshow van Close Up!

Na maanden van voorbereidingen was het dan eindelijk zo ver. Op 13 december hebben we onze eerste kerstshow gegeven in Wijkbedrijf De Wieken. Midden in de zomer met ruim 40 graden op de teller zijn we begonnen. Zelf kunnen we de kerstliedjes niet meer horen, omdat we ze eindeloos hebben gerepeteerd. Hier blikken we kort terug op het eerste kerstconcert van Close Up!

Kippenvel, tranen en een volle zaal!

Als bestuur van Close Up bedachten we ruim een jaar geleden dat we graag een kerstconcert wilden organiseren. Nooit hadden we kunnen bedenken dat er ruim 100 mensen zouden komen luisteren naar het leukste koor van Roosendaal. Bij het openingspraatje van Herma Martens (dirigente van Close Up), was ook goed merkbaar hoe dankbaar we zijn. Dankbaar dat zoveel mensen de moeite nemen om een kaartje te kopen en te luisteren naar ons.

Ten opzichte van een aantal jaar terug, zijn er veel veranderingen binnen Close Up. Voor veel leden was dit het eerste grote optreden. De zenuwen gierden dan ook door menig lichaam. Gelukkig zijn er ook een paar ”oude rotten” die nieuwe leden gerust stellen en op sleeptouw nemen. De show begon met Let’s go Caroling. Een swingend nummer, waar je altijd van gaat glimlachen. Daarna een prachtig nummer dat voor veel mensen onbekend is, namelijk Mary did you know. De grote tl-lampen gingen uit en in een intieme setting met alleen elektrische kaarslichtjes, zong het koor dit nummer. Vier solo’s aan het begin van het nummer, waarbij de andere leden ondersteunend zingen met ”dum”. Het lied was voor velen het hoogtepunt van het concert. Kippenvel en tranen. Deze uitvoering heeft alles in zich om een klassieker te worden in ons kerstrepertoire.

Tijdens de show werden liedjes afgewisseld met kerstverhalen. llse vertelde een mooi verhaal over dat het belangrijk is om aandacht te hebben voor elkaar. Er is meer dan Facebook en Instagram. Ben dankbaar voor het concert dat je mag bezoeken en de familie die je hebt. In plaats van altijd meer en meer te wensen. Het publieke heeft ook het echte kerstverhaal van Rudolph the red nosed reindeer gehoord. Zo was er een mooie afwisseling tussen zingen en bezinning.

Het publiek kon in de pauze genieten van een hapje en een drankje. Na de pauze werd er volop meegeklapt met Hallelujah Christ is born. Dit is toch wel het ultieme kerstlied dat nooit uit het repertoire van Close Up zal verdwijnen. Met een vleugje gospel werd iedereen in Wijkbedrijf De Wieken in de kerststemming gebracht. Er werd zelfs meegeklapt en gezongen met Merry Christmas Everybody. Helaas was na ruim twee uur zingen de show ten einde.

Voor het bestuur en leden was dit een goede uitvoering voor de andere kerstoptredens dit jaar. Daarnaast geven we in 2021 een grote show in De Kring. We hebben gemerkt dat een show veel werk vergt. Iedereen van het bestuur werkt en er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van presentjes voor de muzikale leiding, versieren van het wijkhuis, begroting opstellen, marketing voor kaartverkoop etc. etc. De positieve punten, maar zeker ook de verbeterpunten nemen we mee naar toekomstige optredens. We zijn heel blij met de subsidie die we hadden gekregen van Cultuur Verbindt Roosendaal. Daarmee hebben we deze show groter weg kunnen zetten en hebben we iets terug kunnen geven aan Roosendaal, namelijk een heerlijk kerstoptreden van het leukste koor van Roosendaal!

Zingen in een koor als je zwanger bent? Davinia vertelt haar ervaringen.

Als je zwanger bent, zeker des te verder je gevorderd bent in de zwangerschap, is zingen misschien niet altijd prettig meer. Het zingen geeft natuurlijk wel ontspanning voor jouzelf en voor de baby, wat uiteraard goed is tijdens de zwangerschap, maar de baby kan daarbij soms behoorlijk in de pad liggen! Dit kan ik beamen, want komende zomer wordt onze derde spruit verwacht en inmiddels zing ik al ruim acht jaar bij Close Up. Dus ik heb al wat nodige repetities als zwangere achter de rug.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Door de groei van de baby gaan je organen, zoals je maag en je darmen, zich verplaatsen om ruimte te maken voor de baarmoeder en de baby. Maar daardoor kan alles tegen je middenrif drukken, waardoor je minder goed adem kunt halen en wat ervoor zorgt dat het lastig is om een juiste buikademhaling vast te houden tijdens het zingen. Dit in combinatie met snelle nummers, settings en het staan tijdens repetities en optredens, maakt het soms lastig en extra vermoeiend.

Tijdens de repetitie kun je vaker blijven zitten en je zult voor jezelf moeten bepalen of een optreden fysiek nog gaat. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet het gehele optreden actief mee te doen, maar bijvoorbeeld deels vanaf de zijlijn mee te zingen (zonder de settings).

Zingen is goed voor je baby!

Muziek maken, dus ook zingen, is wel goed voor de baby. Deze kan je vanaf ongeveer de 5e maand horen en door je trillingen in je stembanden kan de baby lekker ontspannen wanneer hij/zij druk aan het bewegen is, omdat de trillingen voor de baby kunnen aanvoelen als een massage. De stemming die je ervaart door te zingen of naar muziek te luisteren, wordt heel vaak ook door de baby overgenomen. Dit is namelijk een lichamelijke reactie op de muziek. Ook zal de baby na de geboorte melodieën herkennen en zal hiervan kunnen ontspannen. Je kunt dus al tijdens je zwangerschap proberen een (of meerdere) nummer(s) te vinden waarvan je baby rustig wordt, deze kun je na de geboorte ook opzetten of zingen om de baby rustig te krijgen indien hij/zij onrustig of overstuur is. Het werkt misschien niet altijd, maar uit ervaring weet ik dat mijn kindjes bijna altijd rustig worden als ik bepaalde liedjes voor ze zong die ik tijdens de zwangerschap zong of luisterde. En nu de oudste wat ouder wordt gaat hij vanzelf ook lekker meezingen met (kleuter)liedjes. En wat vinden ze het ook leuk om naar een optreden van mama en het koor te komen kijken.

Zingen is de perfecte voorbereiding voor de bevalling

De buikademhaling die je met het zingen gebruikt, heb je nodig voor het opvangen van de weeën. Altijd is kortjakje ziek is een hele goede oefening. Dit leer je bij een zwangerschapscursus (als je die wilt volgen). Er zijn vrouwen die nog kunnen zingen tijdens de weeën, maar dit lukte bij mij niet.

Zwanger en zingen. Het kan!

Een zwangerschap hoeft geen belemmering te zijn tijdens het zingen, integendeel… zing er lekker op los en voor wat extra gezelligheid tijdens het zingen is Close Up Roosendaal zeker een aanrader! Elke vrijdag een goed begin van het weekend met deze gezellige club mensen!