Blog

Zingen in een koor als je zwanger bent? Davinia vertelt haar ervaringen.

Als je zwanger bent, zeker des te verder je gevorderd bent in de zwangerschap, is zingen misschien niet altijd prettig meer. Het zingen geeft natuurlijk wel ontspanning voor jouzelf en voor de baby, wat uiteraard goed is tijdens de zwangerschap, maar de baby kan daarbij soms behoorlijk in de pad liggen! Dit kan ik beamen, want komende zomer wordt onze derde spruit verwacht en inmiddels zing ik al ruim acht jaar bij Close Up. Dus ik heb al wat nodige repetities als zwangere achter de rug.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Door de groei van de baby gaan je organen, zoals je maag en je darmen, zich verplaatsen om ruimte te maken voor de baarmoeder en de baby. Maar daardoor kan alles tegen je middenrif drukken, waardoor je minder goed adem kunt halen en wat ervoor zorgt dat het lastig is om een juiste buikademhaling vast te houden tijdens het zingen. Dit in combinatie met snelle nummers, settings en het staan tijdens repetities en optredens, maakt het soms lastig en extra vermoeiend.

Tijdens de repetitie kun je vaker blijven zitten en je zult voor jezelf moeten bepalen of een optreden fysiek nog gaat. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet het gehele optreden actief mee te doen, maar bijvoorbeeld deels vanaf de zijlijn mee te zingen (zonder de settings).

Zingen is goed voor je baby!

Muziek maken, dus ook zingen, is wel goed voor de baby. Deze kan je vanaf ongeveer de 5e maand horen en door je trillingen in je stembanden kan de baby lekker ontspannen wanneer hij/zij druk aan het bewegen is, omdat de trillingen voor de baby kunnen aanvoelen als een massage. De stemming die je ervaart door te zingen of naar muziek te luisteren, wordt heel vaak ook door de baby overgenomen. Dit is namelijk een lichamelijke reactie op de muziek. Ook zal de baby na de geboorte melodieën herkennen en zal hiervan kunnen ontspannen. Je kunt dus al tijdens je zwangerschap proberen een (of meerdere) nummer(s) te vinden waarvan je baby rustig wordt, deze kun je na de geboorte ook opzetten of zingen om de baby rustig te krijgen indien hij/zij onrustig of overstuur is. Het werkt misschien niet altijd, maar uit ervaring weet ik dat mijn kindjes bijna altijd rustig worden als ik bepaalde liedjes voor ze zong die ik tijdens de zwangerschap zong of luisterde. En nu de oudste wat ouder wordt gaat hij vanzelf ook lekker meezingen met (kleuter)liedjes. En wat vinden ze het ook leuk om naar een optreden van mama en het koor te komen kijken.

Zingen is de perfecte voorbereiding voor de bevalling

De buikademhaling die je met het zingen gebruikt, heb je nodig voor het opvangen van de weeën. Altijd is kortjakje ziek is een hele goede oefening. Dit leer je bij een zwangerschapscursus (als je die wilt volgen). Er zijn vrouwen die nog kunnen zingen tijdens de weeën, maar dit lukte bij mij niet.

Zwanger en zingen. Het kan!

Een zwangerschap hoeft geen belemmering te zijn tijdens het zingen, integendeel… zing er lekker op los en voor wat extra gezelligheid tijdens het zingen is Close Up Roosendaal zeker een aanrader! Elke vrijdag een goed begin van het weekend met deze gezellige club mensen!

Luid leren zingen dat is belten.

Adele, Whitney Houston of Beyonce, allemaal maken ze wel eens gebruik van de stemtechniek Belten. Maar wat is belten eigenlijk. Dat lees je in dit blog:

Wat is belten?

Belten is het zingen van een hoge noot in je borststem en niet in je kopstem, waardoor hij dus voller en krachtiger klinkt. Jouw stem klinkt misschien heel mooi in het laag, maar niet in het hoog. Iedere stem is uniek, maar door veel te oefenen kun je je stem wel warmer laten klinken door bijvoorbeeld te belten.

Hoe leer je belten?

Voor luid leren zingen is licht repertoire zoals musicalnummers niet ideaal. De klanken moeten namelijk open klinken, zoals je klinkt. Een bekende oefeningen om mee te oefeningen is bijvoorbeeld het roepen van Hey. Stel je voor dat je iemand aan de overkant van de straat ziet staan en die wilt begroeten. Roep nu Hey. Je bent nu aan het oefenen met belten zonder dat je het doorhebt. Klinkers die open klinken zijn het makkelijkste bij belten. Je kunt dus beginnen met oefenen op een A of E. De ideale klant is luid, helder en een beetje scherp. Als sopraan kun je in je kopstem niet zo hard zingen. Vaak klinkt je stem dan ieler. Dit geeft niet, maar met belten kun je het wel wat luider en warmer laten klinken. In het begin is het spannend om zo hard en hoog te zingen, maar het is ook een kwestie van oefenen en gewoon durven. Een tip is je eigen stem een keer opnemen. De meesten vinden het niet leuk om jezelf terug te horen, maar zo leer je wel je eigen stem kennen. Je leert dan steeds beter wanneer het belten goed ging en wanneer het even wat minder ging.

Stemtechniek verbeteren

Om een zangtechniek goed aan te leren, kun je zangles nemen. Een zangdocent kan je de verschillende zangtechnieken, zoals belten, curbing, overdrive en neutral goed voordoen en oefeningen meegeven om er mee te oefenen. Waarschijnlijk gebruik je de technieken al wel. Je hebt het alleen niet altijd door.

Het verhaal van Nienke.
Mijn eerste jaar bij Close Up!

Sinds februari 2018 is Nienke lid van Close Up. Lees nu haar blog over haar eerste jaar bij Close Up.

Hoe het allemaal begon?

Vorig jaar bedacht ik dat het tijd werd om iets te gaan ondernemen. Ik woonde al een tijdje in Roosendaal, maar het was nog niet echt gelukt ergens aansluiting te vinden. Aangezien ik erg van zingen hield (onder de douche welteverstaan) bedacht ik dat een koor wellicht iets voor mij zou zijn. Na wat Google en Facebook speurwerk te hebben verricht kwam ik uit bij Close Up. Een koor met jonge mensen, ik was toen zelf 29 dus ik wilde niet in een koor terecht komen met alleen maar 50+ers.

Het enige wat me tegen sprak was repeteren op vrijdagavond en die settings, ik wist niet wat ik daarvan moest denken. Maar ik ben toen toch gaan kijken.

Zingen in een koor is teamsport

Eerlijk is eerlijk de eerste keer was ik nog niet helemaal overtuigd. Zingen in een koor is namelijk best wel een beetje lastig. Maar ik ben niet voor 1 gat te vangen en ik ben terug blijven komen. Elke keer vond ik het leuker en leuker.

Zoals ik al zei: zingen in een koor is niet altijd gemakkelijk. Je zingt de liedjes niet zoals je ze gewend bent. Je wordt ingedeeld in een stemgroep en dat is best wel oefenen. Wat ook weer hilarische momenten tijdens de repetitie op kan leveren als je naast je buurvrouw staat en dat je elkaar aan staat te kijken van, wie sloeg van ons nou compleet de plank mis? Een koor is een teamsport, je doet het samen. Je luistert naar elkaar, oefent samen, verbetert elkaar om vervolgens een prachtig resultaat neer te zetten waarbij het kippenvel je op de armen staat.

Samen zingen geeft mij energie!

Lid worden van Close Up is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Zingen zorgt ervoor dat ik iets heb om naar toe te leven en na de repetitie voel ik mij herboren. Geen stress meer, maar juist adrenaline. Het is sporten, therapie en gezelligheid in 1.

Nieuwe vrienden

Mijn lidmaatschap bij Close Up heeft ervoor gezorgd dat ik heel veel nieuwe mensen heb leren kennen. Die repetities op vrijdag waar ik tegenaan hikte, dat vind ik nu de beste start van het weekend, helemaal als we daarna nog een drankje gaan doen. En die settings… niet moeilijk. Het geeft een extra dimensie aan een optreden.

Blog: Zingen is gezond!

zingen is gezond
Zingen is gezond. Voor iedereen die regelmatig zingt onder de douche of bijvoorbeeld in een koor. Zingen is hartstikke gezond.  De fysiologische voordelen van zang en muziek zijn al lang bekend. Op dit moment wordt muziek veel toegepast in behandeling bij de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Muziek maken (spelen of zingen) heeft invloed op zowel de hersenen als het lichaam. Zingen is vooral gunstig voor het verbeteren van de ademhaling, houding en spierspanning. Luisteren naar en deelnemen aan muziek blijkt ook effectief te zijn bij pijnverlichting, waarschijnlijk als gevolg van de afgifte van neurochemicaliën zoals β-endorfine (een natuurlijke pijnstiller die verantwoordelijk is voor de “high” die wordt ervaren na intensieve training). Er zijn ook aanwijzingen dat muziek een rol kan spelen bij het in stand houden van een gezond immuunsysteem. Resultaten zijn afkomstig uit meerdere research studies. Zingen troost en activeert het beloningssysteem Ook zien we dat als er een ramp gebeurd, muziek troostend werkt. Mensen komen bij elkaar en gaan samen zingen. Iedereen kan zingen. Zingen is dan ook een van de meest toegankelijke vormen van therapie en muziek maken. Als je al in een koor zit, wist je dit natuurlijk allemaal al lang. Na afloop van de repetitie voel je je vaak vrolijker en heb je weer volop energie en het verlaagt je stress niveau. De tevredenheid van samen zingen, zelfs zonder publiek, is waarschijnlijk gekoppeld aan het beloningssysteem van de hersenen, inclusief de dopamineroute, waardoor mensen blijven terugkomen voor meer. Er is ook aangetoond dat zingen ons gevoel van geluk en welzijn verbetert. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich positiever voelen na actief zingen dan na passief luisteren naar muziek of na het praten over positieve gebeurtenissen in het leven. Samenvattend Zingen is goedkoop, makkelijk en we kunnen het allemaal! Zing vooral lekker mee onder de douche, op straat, in de auto en met elkaar. Bij Close Up ervaren we elke week met elkaar de voordelen van samen zingen. Enthousiast geworden? Klik dan hier en neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Blog:
“Ik kan niet zingen, kan ik dan toch bij een koor?”

Dit is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Mensen vinden zingen heel leuk, maar zijn bang zich te laten horen. Vaak omdat ze in hun jeugd te horen kregen dat ze beter hun mond konden houden, dat het te hard was, te vals, te scherp etc.  En dan op een koor? Daar moet je toch heel goed voor kunnen zingen? 

Lees verder

VOORDELEN VAN ZINGEN IN EEN KOOR 1 + 1 = 3. 

    • Misschien heb je er nog niet op deze manier over nagedacht, maar bij het samen zingen, kun je als groep klanken maken die je in je eentje nooit voor elkaar zou krijgen.
    • Eindelijk kun je uit volle borst meezingen en nog gewaardeerd worden ook!
    • Je kunt al je zangkunsten laten horen  op het podium, zonder in je uppie in de spotlight te hoeven treden!
  • Je deelt lief en leed met alle koorcollega’s. Zingen maakt je vrolijk en is goed voor o.a. je hart en longen. Het gaat bij koorzang niet om wie het mooiste zingt, maar om het geheel. Als je eventjes niet goed op de toon zit, dan merk je dat aan je buurvrouw/man. Je koorbuddy’s helpen je om de juiste toon te houden.Nieuwsgierig geworden hoe het is om in een koor te zingen? Kom kijken en zing mee tijdens een van de repetities van Close Up. Stuur ons vrijblijvend een berichtje voor meer informatie.